Praktijkverhaal

‘De dag na haar achttiende’

‘Gwyneth werd behandeld bij Pinq, een woonvorm van Levvel. Al jarenlang zat zij verstrengeld in het mensenhandel circuit. Ik was haar jeugdmaatschappelijk werker in een Nova-traject vanuit Qpido, bij Pinq had ze een mentor. Toen Gwyneth op papier achttien werd, moest ze weg bij Pinq. Terwijl ze eigenlijk nog gewoon een fragiel meisje van veertien was, totaal niet klaar voor de wereld van achttienplussers. Als meisjes 18 jaar worden, verandert er veel. Voor de wet en ook voor de hulpverlening. Hulp is bijvoorbeeld vrijwillig en de politie zet minder snel een opsporing in gang bij een vermissing. Kwetsbare meisjes zoals Gwyneth lopen weer meer risico in de armen van mensenhandelaren te lopen. Terwijl Gwyneth zelf, haar situatie en haar kwetsbaarheid nog precies hetzelfde is als op de dag voor haar achttiende. Er is nog veel werk aan de winkel om de overgang van jeugdhulp naar volwassenzorg minder groot te laten verlopen.

Gelukkig kon Gwyneth bij Pinq-z terecht, een woonvorm van HVO-Querido. De dag na haar achttiende verhuisde ze naar haar knusse kamer waar ze een jaar mocht wonen. Ze deelde de badkamer en keuken met een ander meisje. Gwyneth kreeg begeleiding van HVO-Querido, van een mentor die veel weet van deze doelgroep: gedragsproblemen, traumaverwerking, onder druk staan van loverboys, zomaar kunnen verdwijnen. En ook: in welke fase van de hulpverlening zitten we, welke hulp is nodig.

Gwyneth kwam in een nieuw, maar warm bad terecht. Haar oude mentor bij Levvel, haar nieuwe mentor bij HVO-Querido en ik hadden regelmatig afstemming met elkaar. We leerden en reflecteerden over en weer. Vanuit de jeugdhulp hielden we soms te veel het handje van Gwyneth vast: we regelden haar verzekeringen, hielden haar financiële uitgaven bij, brachten haar naar haar werk als ze een lekke fietsband had. Dat doet HVO-Querido minder, zij zitten vooral op de zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid.

Ik leer nu dat ik jongeren, daar waar dat kan, eerder moet klaarstomen voor als ze achttien worden. En HVO-Querido leert andersom van Levvel dat deze meisjes een gebruiksaanwijzing hebben, zij na hun achttiende echt niet ineens weten hoe de wereld werkt, ze iets meer begeleiding nodig hebben. Dus ik vind het heel waardevol dat de samenwerking tussen HVO-Querido en Levvel wordt versterkt in het Colleqtief. Hiermee realiseren we echt een soepele overgang voor kwetsbare meisjes zoals Gwyneth. Een mooie tussenstap op weg naar volwassenheid, zelfstandigheid. Voor Gwyneth voelde het alsof we dicht bij haar waren, bleven. Haar niet zomaar lieten gaan met alle gevolgen van dien.’

Nanda Hofstede, jeugdmaatschappelijk werker bij Qpido (Levvel)

Vanwege haar privacy is Gwyneth niet haar echte naam